(НЕ)СКРОМНІ ОБІЙМИ КИТАЮ: ЧИННИКИ ЗРОСТАННЯ ГЕОПОЛІТИЧНОЇ СУБ’ЄКТНОСТІ КНР ТА ОЗНАКИ ГЛОБАЛЬНОЇ КРИЗИ СВІТОВОГО ПОРЯДКУ - Узун, Ю. В. (Міжнародні та політичні дослідження, 2019)
Метою роботи є оцінка ризиків глобальної зміни світового порядку в умовах зростання всебічної конкуренції КНР та США, посилення торгівельно-фінансового експансіонізму Китаю та результативності запровадженої ним «дипломатії боргів». Емпіричний матеріал структурується в порядку аналізу чинників геополітичного розвитку для здійснення об’єктивної оцінки стану геостратегічних можливостей азіатської держави. Порівняльний, структурно-функціональний, системний методи залучені для аналізу емпіричної частини. Значне місце в роботі відведено теоретичному аналізу наслідків зміни стратегії двосторонніх відносин КНР та США через заміну популярних ідей ліберальної теорії міжнародних відносин на ідеї, характерні теорії реалізму, особливо в її «наступальному» варіанті. Продемонстровано стан науково-теоретичної дискусії, розгорнутої з приводу трансформації стратегії двосторонніх відносин КНР та США, підкреслено різноманіття підходів щодо формування цих відносин, показані контрверсії теорії «структурного реалізму», або «неореалізму», які задають тон теоретичному обґрунтуванню політичних рішень. Автор приходить до висновку, що зростання всебічної конкуренції КНР та США є безальтернативним процесом; при наявному рівні геополітичної істерії в умовах розбалансованості міжнародного порядку, відмова від ідей ліберальної теорії міжнародних відносин на користь ідей «наступального» реалізму сприятиме неконтрольованим формам захисних реакцій великих держав, охоплених параноєю нестримуваної агресії; занурення всіх гравців системи світових відносин в згубну «пастку Фукідіду» є реальністю глобальної зміни світового порядку з використанням всього спектру можливостей, включно військові, для гарантування «превентивного захисту». Але, на найнабезпечному етапі росту до 2050 року Китай і далі буде залишатися «відображенням США», адаптуватися і намагатися бути активно «залученим» в «Порядок», до якого його «залучали» і який він планує «Осягнути».