СТРАТЕГІЧНІ РИЗИКИ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ЄВРОПЕЙСЬКИХ КРАЇН - Копійка, М. В. (Міжнародні та політичні дослідження, 2019)
Стратегічні ризики інформаційної безпеки пов’язуються з швидкоплинним розвитком цифрових технологій, використанням штучного інтелекту у сфері безпеки, вдосконаленням інформаційних озброєнь та комунікативного інструментарію деструктивних впливів у геополітичному протиборстві провідних міжнародних акторів. Головними проблемами інформаційної і кібербезпеки визначено перспективні порушення конфіденційності інформаційних ресурсів державного, корпоративного і приватного характеру, що можуть призвести до значного впливу деструктивних чинників на критично важливі сфери життєдіяльності суспільства, спричинити руйнування механізмів правового захисту інформаційної безпеки, викликати появу нових інформаційних загроз в умовах швидкоплинного технологічного прогресу; зниження якості інформації для урядів, що забезпечує ухвалення керівних рішень; зростання контенту, створеного за допомогою систем «штучного інтелекту», і водночас прискореного реагування на «фейкові» повідомлення. В європейському регіоні стратегічні ризики інформаційної безпеки враховуються насамперед у рішеннях і програмних документах інтеграційного об’єднання ЄС, а також у стратегіях національної безпеки європейських країн з потужним економічним, науковим, технічним потенціалом і геополітичним впливом. Метою статті визначається дослідження реальних і потенційних стратегічних ризиків інформаційної безпеки Великої Британії, Франції та ФРН в умовах спрямованого використання технологічного і комунікативного інструментарію безпекової політики у міжнародному середовищі. У статті досліджуються оновлені стратегії безпекової політики ЄС, зокрема інформаційної й кібербезпеки, аналізується практика провідних європейських країн щодо протидії сучасним інформаційним викликам і загрозам. У висновках підкреслено важливість модернізації національних стратегій інформаційної безпеки в умовах турбулентності процесів у глобальному інформаційному середовищі.