ВІЙНА ТА ДОЛЯ СВІТ-СИСТЕМИ. СУЧАСНА ІНТЕРПРЕТАЦІЯ І. ВАЛЕРСТАЙНА. - Попков, В. В.; Азаєв, Д. А. (Міжнародні та політичні дослідження, 2022)
Російсько-українська війна позначила Рубікон, перейшовши який світ почав кардинально і незворотно змінюватися. Ця стаття є спробою осмислення російсько-української війни в контексті миросистемної методології І. Валлерстайна. Автори розглядають феномен війни та феномен революції як ключові фактори історичних змін. У статті реконструйовано зміни геополітичного балансу сил протягом довгих циклів історії, де світова війна та система договорів після неї розглядаються як відправні точки для нових циклічних поворотів. Автори розглядають глобальні зміни у миросистемному устрої, починаючи з періоду «наполеонівських воєн» та подальших глобальних воєн XIX–XXI ст. У статті наголошується на особливій ролі світових воєн в історії існуючої світосистеми. Російсько-українська війна бачиться як початок ламання існуючого світопорядку та встановлення миросистеми іншого типу. Автори відзначають, що ця війна має цілком чіткий геополітичний контекст, як будь-яка інша велика війна історія людства. Цей контекст є глобальною геополітичною грою, що охопила практично всю світову спільноту. Дивлячись на теорію Валлерстайна, автори трактують цю гру як непримиренне протистояння панівній західній (англо-саксонській) світосистемі спробам східної (китаєцентричної) системи радикально загальмувати існуючий світопорядок. У світовій політології розглядаються спроби китайсько-російського геополітичного альянсу набути статусу нового ядра світосистеми. В результаті, на думку авторів, відбувається сильне зростання взаємної напруги між двома ядрами світової системи. Задаючись питаннями про те, чи згорить глобальний світ у вогні ядерної катастрофи, чи перейде людство в новий невідомий і тривожний світовий порядок, чи збереже світоустрій, що склався на початку ХХІ століття, свої основні характеристики, - автори визначають можливі сценарії та прогніти розвитку подій.