ВИХІД США З «ДОГОВОРУ ПРО ВІДКРИТЕ НЕБО»: НАСЛІДКИ ДЛЯ МІЖНАРОДНОЇ БЕЗПЕКИ ТА СТАБІЛЬНОСТІ - Максименко, І. В.; Матуйзо, В. В. (Міжнародні та політичні дослідження, 2021)
Режим контролю над озброєнням складається з низки документів, реалізація та ефективність яких забезпечується здебільшого участю в них Сполучених Штатів Америки та Російської Федерації. Однак зростання конфліктності між цими державами через численні порушення російською стороною міжнародного права та зобов’язань за міжнародними угодами негативно вплинуло й на контроль над озброєннями. Зниження довіри та відсутність конструктивного діалогу між Вашингтоном та Москвою втілилося в політику виходу обох держав зі стратегічно важливих документів, що були інструментами підтримки прозорості та взаємного контролю. Одним з таких документів є Договір про відкрите небо. У статті розглядаються причини, які обумовили вихід США з Договору, та розкриваються наслідки такого рішення адміністрації президента Д. Трампа. Наголошується, що угода, ідея якої належала саме США, була підписана відразу після завершення «холодної війни» та мала сприяти зміцненню довіри та відкритості в нових умовах. Зазначається, що Договір забезпечує міжнародну стабільність через можливість кожного учасника відкрито збирати інформацію про збройні сили, заходи та операції іншого учасника шляхом здійснення узгоджених польотів розвідувальних літальних апаратів над територією держав-учасниць. Однак поступово накопичуються проблеми через дії Росії з обмеження зон польотів всупереч положенням ДВН, що особливо загострилося після 2014 року. Це змусило США замислитись над сенсом участі в угоді, в якій одна з сторін порушує її умови. Автори простежують наслідки, які мали рішення США щодо виходу з договору, зокрема, увага зосереджена на реакції європейських партнерів США та України. Окремо розглядаються заяви та контрдії з боку Росії, яка також оголосила про вихід з договору. Розмірковуючи про перспективи міжнародної безпеки та контролю над озброєнням, зазначаються передумови, які потенційно сприятимуть поверненню США та Росії до ДВН.