ПІАР ТА ПРОПАГАНДА НА ПОСТРАДЯНСЬКОМУ ПРОСТОРІ: ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ - Каприця, Р. О. (Міжнародні та політичні дослідження, 2022)
У статті розглядаються основні підходи до встановлення відмінності понять паблік рілейшнз та пропаганда. Зроблено реконструкцію розвитку сфери паблік рілейшнз у західній політичній культурі. Визначено особливості розвитку сфери паблік рілейшнз у країнах пострадянського простору. Встановлено, що поняття паблік рілейшнз, ще недавно маловідоме та незвичне для колишньої радянської політичної культури та ментальності, останніми роками буквально увірвалося у наше життя. Це поняття увійшло в моду, стало справжньою візитною карткою нових часів. Весь цивілізований світ вже не просто звик до нього, а й перетворив паблік рілейшнз на ефективно працюючі науку та мистецтво досягнення взаєморозуміння та згоди між різноманітними суб’єктами життя громадянського суспільства. Але через свою «модність» поняття «паблік рілейшнз» (PR) часто вживають до місця і не до місця, вкладаючи в нього найчастіше збочений зміст. Іноді поверховий підхід до цього напряму діяльності суперечить принципам соціальної відповідальності інститутів громадянського суспільства, фактично підштовхуючи до того, щоб ставитися до громадськості як об’єкта обману, маніпулювання виключно в егоїстичних інтересах суб’єктів, сприятливий (або несприятливий) імідж яких створюється за будь-яку ціну. Інституцилізація цивілізованої професійної системи паблік рілейшнз на пострадянському просторі пробиває собі дорогу через безліч об’єктивних та суб’єктивних перешкод. Зміст перешкоджаючих чинників об’єктивного і суб’єктивного характеру завжди історичні. Вагомим історичним чинником у цьому виступає спадщина впливу пропагандистської машини минулих років.