ПОЛІТИКА ЗІ СПРИЯННЯ МИРУ ЯК КЛЮЧОВИЙ АСПЕКТ МІЖНАРОДНОГО ПОЗИЦІОНУВАННЯ НОРВЕГІЇ - Лук’янова I. O. (Міжнародні та політичні дослідження, 2022)
У статті проаналізовані основні засади політики Норвегії зі сприяння миру. Зазначається, що в основі зовнішньої політики лежить розуміння своєї особливої ролі в досягненні миру, що, в свою чергу, є невід’ємним елементом її позиціонування як «позитивної держави». Метою статті є аналіз основних засад та особливостей реалізації зовнішньої політики Норвегії щодо сприяння миру. Досліджуються історичні аспекти існування традиції миру. Зазначено, що політика сприяння миру Норвегії має в своїй основі історичне самоусвідомлення як держави миру, яка сповідує ліберальні цінності. Розглядається історична ретроспектива позиціонування Норвегії як держави миру, прослідковується еволюція підходів до її реалізації. Аналізуються особливості політики сприяння миру в якості повноцінного самостійного вектору зовнішньої політики Норвегії. Розглянуто інституційні засади реалізації політики зі сприяння миру. Досліджується значення дипломатії цінностей в зовнішньополітичній стратегії Норвегії. Розглянуто особливості «норвезької моделі» сприяння миру які базуються на мирній сутності країни, поєднання зусиль зі сприяння миру з довготерміновою гуманітарною допомогою, на гнучкій комбінації дій державних та недержавних акторів. Визначено переваги, які забезпечують довіру до Норвегії як до сторони сприяння миру. Окреслені основні напрями участі Норвегії у врегулюванні конфліктів. Підхід Норвегії до процесів мирного врегулювання має довгостроковий характер та є орієнтованим на результат, визначальною є прагматична спрямованість її зусиль на досягнення максимальної ефективності зі сприяння миру.