СУТНІСТЬ РОСІЙСЬКОЇ СТРАТЕГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ: ВІД ТРЕТЬОГО РИМУ ДО РОСІЙСЬКОГО СВІТУ - Cіновець П. А.; Нерез, М. Р. (Міжнародні та політичні дослідження, 2021)
Стаття присвячена дослідженню стратегічної культури РФ і її впливу на головні напрямки зовнішньої політики і політики в галузі безпеки Російської Федереції. Зокрема, ми пропонуємо розподілити росйсьську стратегічну культуру на три напрямки, які беруть свій початок в історичних, географічних і релігійних засадах Московського царства. Перший напрямок, це доктрина Третього Риму, яка поклала початок російському імперському месіанізм, зробивши конфронтацію між Росією і Заходом невід’ємною рисою існування РФ, а також підготувала ґрунт для анексії Криму в 2014 році. Другий напрямок, це так зване «збирання земель», принцип якого сформував сакральне значення ідеї стратегічної глибини і визначив незмінне прагнення Росії до розширення власної території. Як результат, розпад Радянського Союзу і розширення НАТО на схід вважається росіянами одними з найтрагічніших епізодів російської історії кінця ХХ століття, які в подальшому призвели до зростання конфронтаційної ролі РФ в міжнародній системі. Третє, це принцип «обложеної фортеці», який ще з радянських часів активно виступає цементуючим елементом російського суспільства, оскільки передбачає що запорукою величі Росії може бути тільки існування у неї ворогів.